18 янв. 2012 г.

Цікаво, а як Ви боретеся з депресивним станом????

        У «Чернігівських сонетах» М. Рильського читаємо про М Коцюбинського: «Життя і кров, а не сюжет і тему він залишив на білих сторінках…» З цими рядками важко не погодитися, прочитавши твір "Іntermezzо".
Адже ліричний герой новели є досить дивним. Він, на перший погляд, хоче втекти від людей, від суспільних проблем, а з іншого боку, прагне просто тимчасового перепочинку на лоні природи.


      Кожен із нас потрапляє під колесо долі хоч раз у житті, вся річ у тому, щоб підвестись і продовжувати жити так, ніби нічого не трапилося.

     У житті практично всіх людей бувають ситуації, коли вмовити себе, що все могло би бути й гірше, не вдається, оскільки здається, що гірше вже нікуди. І зовсім не віриться, що ви зможете так само безтурботно сміятися, як і раніше. Зможете! Чорна смуга у вашому житті настала не назавжди, але якщо ви не знайдете сили допомогти собі, то без втрат не обійдеться. Ви ризикуєте озлобитись і розгубити багато цінних якостей. Отже, вибирайте: вам може допомогти відомий лікар – час, але ви можете допомогти собі й самі. Якщо ви вирішили самостійно боротися за свою душевну рівновагу, вам можуть бути корисними наступні правила:
1.    Вірте, що життя вас не залишить. Чорна смуга обов'язково закінчиться.
2.    Зрозумійте, що пережити вашу неприємність можете тільки ви, тому не перекладайте її на плечі інших.
3.    Знайдіть зразок: людину, яка вистояла в подібній чи ще складнішій ситуації. Поміркуйте над тим, як вона справлялася зі своїми проблемами.
4.    Не замикайтеся на своїх проблемах і побільше спілкуйтеся з людьми. Будьте відкритими – поряд є багато людей, які теж потребують допомоги і підтримки.
5.    Якщо вам здалося, що вас хотіли образити, не робіть поспішних висновків. Ви зараз вразливі й можете все неправильно зрозуміти.
6.    Згадайте, що навколо повно справ, які вимагають ваших рук і розуму.
7.    Постарайтеся виробити у себе звичку радіти життю. Весь час пам'ятайте, що життя – це безперервна низка миттєвостей, які змінюють одна одну. Шукайте серед них приємні. Вчіться радіти! Адже в ці кілька секунд ви робите себе щасливішими.
8.    Перестаньте хвилюватися з приводу тих неприємностей, які вам непідвладні.
9.    Вчіться позитивному мисленню. Не допускайте, щоби вами оволодівали неприємні думки і негативні емоції.
Адже "наше життя – це те, чим роблять його наші думки ". Марк Аврелій.
 

9 комментариев:

  1. Шановна Юліє Володимирівно, повністю з вами згодна. Іноді так не вистачає віри, передусім віри в себе. А достатньо всього лише пропустити цей негативний момент життя, так звану чорну смугу, і навчитися вірити в краще.

    ОтветитьУдалить
  2. На жаль такий депресивний стан коли його не чекаєшь і залишається на деякий час, псуючи нам життя. Є декілька порад, які мені, наприклад, дуже допомагають:
    Знайдіть таку людину, з якою можна поговорити по душах, поділитися з ним своїми переживаннями. Ні з ким поговорити? Поплачте в подушку. Сльози теж приносять полегшення при депресії.
    Живіть сьогоднішнім днем. Не займайтеся самокопанням, не збираєте образи, не ятрити рани, залиште минуле в минулому. Не бійтеся майбутнього - більшість бід, які можна собі навоображать, ніколи не трапляться.
    Змініть обстановку. Вирвіться в ліс, у село, без будь-якої поспіху прогуляйтеся по місту, загляньте в ті місця, де ви ще не бували. Депресія не зникне, якщо замкнутися в чотирьох стінах і хандрити.
    Не беріть на себе занадто багато. «Робота не вовк, в ліс не втече». Іноді дозволяйте собі махнути рукою на все і завалитися спати - зате вранці ви прокинетеся в хорошому настрої і будете в стані гори звернути.
    Слухайте ту музику, яку приймає ваше серце, читайте хороші книги, спробуйте знайти собі творче заняття до душі. Щоб не потрапити в круговорот «дня бабака»,який неминуче призведе до депресії, кожному необхідно час від часу піднімати над буденністю.
    Перегляньте свої звички в харчуванні. Шоколад і банани містять ендорфіни, здатні піднімати настрій. А насіння, горіхи, хліб з борошна грубого помелу, гречка, вівсянка, боби, - джерело вітаміну В1 (тіаміну), дефіцит якого викликає серйозні порушення в роботі нервової сістеми.Інтерьер також впливає на психічне самопочуття. Оточивши себе красивими речами, наклеївши нові шпалери, змінивши обстановку в своїй квартирі на більш світлу і простору, ви помітно покращите свій настрій.
    Ставте перед собою в житті мети і майте сміливість твердо йти до них, незважаючи ні на що. Поставивши перед собою за мету позбутися від депресії, ви неодмінно назавжди викинете її зі свого життя.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Корисні поради....Особливо про роботу сподобалося)))))

      Удалить
  3. так, я з Вами дiйсно згодна, коли наступаэ чорна смуга у життi, краще все-таки заглибитися в роботу. Подвiйна користь виходить: i ти забуваэш про своi неприэмностi, i iншим добре вiд поробленоi тобою роботи) I..так, все ж таки краще не звалювати своi проблеми на iнших людей, в них i своiх проблем вистачаэ, та i вiд цього твоя проблема не вирiшиться.
    Извините за ошибки в тексте, у меня просто нет украинского на клавиатуре:)

    ОтветитьУдалить
  4. У кожного з нас попереду життя. Але невідомо, кому і скільки відміряла доля страждань, радощів, журби, любові. Але, як би там не було, завжди пам`ятайте, що життя - ніби смугаста зебра. На зміну чорній смузі обов'язково прийде біла. Та коли ви все-таки потрапите під колесо долі, коли відчуєте, що вам важко, що вас втомили люди, то підведіться і шукайте порятунку в самотності на лоні природи, подаруйте собі інтермецо, перерву, так, як це робив ліричний герой новели "Іntermezzо", тому що космічна самотність людини на лоні природи наповнює її щастям.
    Ліна Костенко писала: “Отак, як є, а може бути й гірше, а може бути зовсім, зовсім зле...” Дійсно, бувають у житті дуже важкі періоди. В таких випадках нехай вам допоможуть слова давньої молитви: “Дай вам, Боже, витримати те, що ви не можете змінити, дай вам, Боже, змінити те, що ви не можете витримати, дай вам, Боже, розуму, щоб відрізнити одне від одного.”

    ОтветитьУдалить
  5. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  6. Відверті розмови дають деяке полегшення.

    ОтветитьУдалить
  7. Один із приємних засобів, що допоможе при депресії - це догляд за собою. Купите собі що-небудь новеньке з одягу. Розслабтеся й відпочиньте. Масаж, нова зачіска, манікюр, педикюр - все це не тільки зовнішність упорядкує, але й допоможе підняти Ваш статус у власному сприйнятті й в очах навколишніх.Подорож і відпочинок на природі дадуть вам відчуття новизни життя. Нові враження, свіже повітря, спілкування із природою, її гармонія допоможуть вам примиритися із самим собою й відчути себе частиною світобудови.Зміните своє відношення до життя, переглянете пріоритети, і цілком можливо, що життя стане в іншому світлі

    ОтветитьУдалить
  8. На мою думку, кращий спосіб боротьби з депрессією - це відволектись від усього й відпочити душею. Можна пійти пішки під музику прогулятись куди-небудь, сходити на якись концерт чи виступ, хочаб просто лягти й виспатися. Але якщо такий спосіб вам не подуші, то можна просто заглибитись у роботу: якщо не знаеш що робити, то потрібно робити те, що "ТРЕБА", а не робити взагалі нічого. Бо просто обмисленням свого становища й стану з депрессії не вийдеш.

    ОтветитьУдалить