25 янв. 2012 г.

Цікаво,чому саме так?

  Пишучи повість про гуцулів, М.Коцюбинський мав такі варіанти назви:"В зелених горах", "Тіні минулого", "Голос віків", "Відгомін передвіку","Подих віків","Голоси передвічні", "Спадок віків","Дар предків забутих", "Голос забутих предків","Сила забутих предків", -але обрав назву "Тіні забутих предків".Чому?Поясніть символіку назви, її смисл.

2 комментария:

  1. я вважаю, що що йому хотілося підкреслити в назві таємничість і казковість, показати Карпати як своєрідний загадковий куточок, острівець із своїм, не схожим на звичайний, світом. Письменник намагався окреслити й обмежити простір, у якому розвиватиметься дія.
    назва "Тіні забутих предків"містить натяк на загадковість, казковість і дихання віків.

    ОтветитьУдалить
  2. З давніх-давен Гуцульщина славилась своїми легендами, фольклором, народними казками та переказами.Цей край справляв незабутнє казкове фантастичне враження на кожного хто приїздив у Карпати. Але це все було реальним уявленням і світосприйманням гуцулів. Коцюбинський побачив все це на власні очі і не лишився байдужим до екзотичного куточка України,краси гір, яскравих людських характерів в яких добре збереглися прадавні гуцульські звичаї.Коцюбинський змальовує давніх горян, які жили понад п"ятсот років тому. Складали міфи, здійснювали обряди під час свят,що нібито допомагали у боротьбі зі злом, яке могло зашкодити гуцулам."Весь світ був як казка, повна чудес, таємніча, цікава й страшна". Все це і сприяло вибору назви повісті. Адже тіні наших предків з часом забуваються, ми мусимо про них пам"ятати, вони поряд з нами.

    ОтветитьУдалить